בין אם בחרתם בתשתית חול או סומסום יש ליישם חומרים אלו כשהם יבשים ואסור ליישם את שכבת הריצוף כשמצע התשתית רטוב או לח. דרישה זו מעוגנת גם בתקן הישראלי לבניה המגדיר ומגביל את רמת הרטיבות של מצע החול לעד שישה אחוזים ושל מצע הסומסום עד לשלושה אחוזים. לכן, אם עבודות הריצוף מבוצעות בחורף יש להמתין עד לייבוש שכבת המצע בטרם הנחת שכבת האריחים על גביה.
הבעיה העיקרית של מצע ריצוף מחול טמונה בהיותו עלול להיות נגוע בטרמיטים, המתפשטים בהמשך לכל המבנה וגורמים נזקים חמורים לתשתית ורכוש. לכן, בעת רכישת מצע חול לריצוף חשוב לוודא כי הוא נקי ממזיקים. גם ריצוף סומסום מסייע בפתרון הבעיה בהיותו בלתי מתאים כבית גידול לטרמיטים.
חול מהווה משאב טבעי ותיק לתשתיות ריצוף אשר בימינו מוחלף לעיתים קרובות על ידי מצע סומסום. החול שמשמש כמצע ריצוף לבית הינו חול יבש שמקורו בחול ים או דיונות. החול עצמו נדרש בחוק להיות נקי מחומרי בנייה המכילים סיד שגורמים לקורוזיה בצנרות, וכן נקי משברים ופסולת בניין העלולה להזיק ולסדוק את אריחי הריצוף. מעל מצע החול מונחת שכבת טיט המסייעת בהדבקתם של אריחי הריצוף. יחד עם זאת, לאורך השנים עם התדלדלותו של משאב טבעי זה בישראל עלה מחירו וענף הבניה עבר לחלופה של מצע סומסום.
סומסום המשמש כתשתית ריצוף הינו חצץ דק המורכב מאבנים קטנטנות שנגרסות במחצבה או ממחזור תעשיית אריחים ובטון.
בממוצע מחירי סומסום לריצוף , חול, חצץ ומחצבים נוספים נעים בממוצע של 120- 200 ש"ח לטון, כולל עלות השאיבה. יחד עם זאת, כאמור, ישנם גורמים נוספים אשר ישפיעו על המחיר הסופי. להלן פירוט מחירים:
חול היה מאז ומעולם חומר פופולרי בתור בסיס לריצוף. מדובר על חומר זול אותו ניתן לפלס בקלות. בתחילה היו משתמשים בישראל בחול דיונות כדי לבצע את תהליך הריצוף. היום, לאור הידלדלות חול הדיונות, חלה עליה במחיר של החומר מה שהפך אותו לפחות נפוץ לשימוש. יתרונות השימוש בחול כבסיס לריצוף: ניתן לחדש אותו מדי כמה שנים, גם אם יש התרופפות מתחת לאחד האריחים, או אם צריך לבצע תיקון מקומי תוך פירוק האריח, קל יחסית להסיר את הבסיס ולמלא אותו מחדש. זה רלוונטי למקרים שבהם יש בעיות בצנרת הממוקמת מתחת לאריח. יתרון משמעותי נוסף הוא היותו של חול חומר יעיל מאוד לבידוד רעשים. מה שהופך רלוונטי במיוחד בבנייני מגורים. אך גם כאן יש חסרונות: החיסרון המשמעותי ביותר הוא הסיכון לטרמיטים מתחת לריצוף, דבר שיכול לגרום לנזק משמעותי לתשתיות הבית. ישנם מספר מקומות בארץ, בעיקר במישור החוף, בהם הטרמיטים התפשטו במבנים רבים בעקבות עבודת ריצוף עם חול שהיה נגוע בטרמיטים. טרמיטים הם חרקים קטנים שעושים נזקים גדולים לעץ, כשהם בעיקר נוהגים לאכול את משקופי העץ של הדלתות. אם החלטתם להשתמש בחול לריצוף הבית, חשוב לוודא שהחול נקי לחלוטין ממזיקים ומחומרים אורגניים. חיסרון נוסף של החול, הוא מחירו היקר. כאמור, בשל הידלדלות חול הדיונות.
כשאומרים 'סומסום' מתכוונים לבסיס ריצוף העשוי מאבני חצץ קטנות, אותן מניחים במקום חול, מתחת לריצוף. זאת, לצורך מילוי החלל שבין הצנרת לאריחי הריצוף שמעל.
כיום, סומסום נחשב לבסיס השכיח ביותר לריצוף. זאת, לאור מחירו הזול וקלות היישום שלו. את האבנים הקטנות גורסים לאחר שחוצבים חלקי סלע גדולים במחצבות שונות ברחבי הארץ, כך שמדובר על חומר ממנו תמיד ניתן לייצר עוד ממנו, בעלויות יחסית נמוכות. בדומה לחול, גם סומסום משמש כחומר בידוד טוב יחסית, וגם הוא ניתן לפיזור, ולמילוי המרווחים שבין הצנרת לאריחי הריצוף שמעליה. יתרון נוסף של החומר הוא בכך שמשום שהפך שכיח כל כך, כיום ניתן למצוא בשוק מכונות ומכשירים המאפשרים תיקון של בעיות רטיבות, גם ללא פירוק ריצוף. למשל, במקרה של סדק בצנרת האינסטלציה, ניתן לשאוב עם מכשור מתקדם את המים שבין אבני החצץ. ייבוש רטיבות תת-רצפתית של מצע חול שנרטב, לעומת זאת, היא פעולה יקרה ומורכבת יותר, עם משך ייבוש ארוך יותר. אך יש גם חסרונות. אם אתם מרצפים את הבית בחורף, חשוב לשמור את הסומסום במקום יבש שאינו חשוף לגשמים. אחרת, תצטרכו להמתין עד שהסומסום יתבייש, לפני שניתן יהיה ליישם אותו. בניגוד לחול, הסומסום מורכב מאגרגטים גדולים והוא בעל יכולת נמוכה יותר להכיל בתוכו מים. במקרה של נזילה, המים יחלחלו ויגיעו עד לרצפת הבטון שמתחת לשכבת הסומסום, מה שיביא לפגיעה בשכבת הבטון. אם בחרתם בשכבת סומסום לריצוף הבית, דעו כי תצטרכו להקפיד על שטיפת הרצפה בכמויות מדודות יותר של מים, ולהקפיד לייבש אותה היטב בסיום הניקוי. זאת, בכדי למנוע נזקי רטיבות, למשטח הבטון שמתחת.